Pàginesdilluns, 2 d’octubre del 2017

La peça més preuada del circ històric Raluy


Quan al mes de març el Circ Històric Raluy va venir a Reus, vaig poder observar que ja portaven com a taquilla el camionet Làtil que Carlos Raluy havia comprat fa uns quants anys i que l’havia estat restaurant i transformant per utilitzar-lo com a guixeta, tal com tenia previst. Uns mesos mes tard, el mateix circ es va establit durant uns dies a Salou, fet que vaig aprofitar per realitzar unes fotos, millors que les que tenia, gràcies a la col·laboració de la mateixa gent del circ.Aquest camió Làtil és de 1909 i, segons expliquen, va pertànyer al servei de Correos de España, dins la flota de vehicles del PMM (Parque Móvil de Ministerios), com posava a les matrícules. 


Carlos Raluy va localitzar aquest camionet Làtil el 1983 i el va comprar, per continuar amb el seu projecte de circ històric. Des del primer moment, l’imagina com a taquilla del Circ. Aleshores comença el complicat treball de restauració i transformació amb la seva idea: la taquilla del Circ Històric Raluy. Serà, des d’aquell moment, la peça per on passarien tots els que van a veure l’espectacle del circ. 


Es tracta d’una peça molt singular, en què el manteniment i el seu trasllat son tasques delicades. El camionet Làtil, de fabricació francesa, és una de les peces més antigues de la col·lecció del Circ.

Convertit en la taquilla del Circ Històric Raluy, surt de gira anual amb la companyia lluint tot la el seu màxim esplendor. 


Més sobre els camionets Latil

La marca francesa Latil es va fundar el 1898 per l’enginyer Georges Latil i el mecànic Alois Korn. El primer d’ells, va ser l’inventor del sistema que permetia la tracció i la direcció a les rodes del davant, a la vegada, transmissió que temps després es va conèixer com cardan. Per aquest avenç, és coneguda la marca Latil, perquè des d’un començament, els vehicles de la seva producció el portaven muntat.Molt aviat van crear el sistema “Avant Train Latil”, un conjunt motor - eix davanter – canvi - direcció, que es podia acoblar als carruatges que fins aleshores anaven estirats per cavalls.

Entre 1898 i 1901 van fabricar dos models de “voiturettes” AVANT-TRAIN LATIL. El 1902 es crea l'empresa LATIL-TRAIN a Levallois-Perret amb gran èxit. A partir d’aquell moment s’iniciaria la fabricació de camionets de baix tonatge i camions fins a 5.000 kg. 


Però però un cop passada l'eufòria dels primers anys, comença a decréixer fins al punt de trobar-se a les portes de la fallida. Al juliol de 1905 un mecenes anomenat Carlos Blum, injecta 1.200.000 francs per ajudar a reflotar l'empresa.

En 1911 Georges dissenya i fabrica els primers vehicles tot terreny que veuen el seu cim en 1913 quan són escollits per substituir els nombrosos cavalls que eren necessaris per tirar de les peces d'artilleria.

El 1920 també comencen amb la fabricació de tractors agrícoles


Després de diversos canvis de mans i compartir societats, i d’haver estat aborbida la darrera societat per Renault, el 1993 desapareix totalment la marca Làtil.

imatge

imatge