Pàginesdivendres, 30 de setembre del 2016

Fernando Prous: un velocista a l'aigua i a l'asfalt

Fernando Prous: un velocista a l’aigua i a l’asfalt

Fernando Prous amb les motos guanyadores
Molts aficionats coneixeran a Fernando Prous com un pilot motociclista, principalment de resistència, sempre lligat amb Josep Mª Folch i les motos Yamaha. Però aquest reusenc te una trajectòria més extensa com a nedador del Reus Deportiu, que com a motociclista.

Aquests dies, Fernando Prous amb la col·laboració de Josep Mª Folch (Folch Endurance) exposa al vestíbul de la piscina del Reus Deportiu, dues de les motos campiones, una Yamaha XJ 900 (guanyadora el 1983) i una Yamaha FZ 750 (guanyadora el 1986) 


Fernando Prous i Josep Mª Folch amb les Yamaha al vestíbul del Reus Deportiu 
Fernando Prous ens explica que va començar a nedar de molt petit, però va ser a partir de 1965 quan ja va entrar en la competició, va ser als campionats d’Espanya disputats a València. Des d’aquell moment s’inicia un degoteig de victòries als campionats d’Espanya i provincials, essent guanyador dels mateixos en diversos anys, en la modalitat de papallona.

També va ser un participant assidu a les travessies dels ports de Tarragona i Salou, guanyant-les en diverses ocasions, a més de vèncer diverses vegades en els 1000 metres Mar – Port de Tarragona.

Fernando Prous en plena competició de l'estil papallona
Aquesta trajectòria de nedador va durar fins el 1975, en que va decidir provar altres coses. Va ser el moment que “com ja tenia una moto, vaig pensar que podria provar de competir en dues rodes a veure com anava”, explica Prous.

Va ser quan el 1976 va decidir provar sort a la cursa que el Moto Club Tarragona organitzava pels carrers de la universitat Laboral. El 1978 la revista Solo Moto va convocar el Criterium i Prous s’hi va inscriure, participant a les proves disputades a Calafat.

Motociclismo Series a Calafat amb la Montesa Crono 350 el 1981
La falta d’ajudes fa que Prous aparqui les curses el 1979 i 1981. Amb la compra d’una Montesa Crono 350, el 1981, participa a les Motociclismo Series i a les 6 hores de Calafat. Aleshores ja havia conegut a Josep Mª Folch, amb qui col·laborava i el montbrionenc l’ajudava. Aquest 1981 i amb la Montesa Crono és el guanyador del Trofeu Nacional Sènior de resistència.

Després d’aquest èxit i amb la ajuda de Folch, aconsegueixen que Montesa els deixi la seva moto oficial de resistència de 350 cc i refrigerada per aigua, amb la que va tornar a ser campió d’Espanya de resistència.

6 hores de resistència al circuit de Catafat, 1982. Montesa 350 refrigerada per aigua
Després d’aquesta èxits, Josep Mª Folch, que ja era concessionari de les motos Yamaha, va formar un equip de resistència en el que estava integrat Fernando Prous.

La trajectòria motociclista, que ara seria molt llarga d’explicar, va finalitzar el 1988 després d’uns anys que es va mantenir en l’especialitat de la resistència, participant als circuits de Montjuic, Calafat i alguna cursa al Jarama i guanyar els campionats d’Espanya de 1983 i 1986, entre altres resultats.

Yamaha FZ 750 a les 6 hores de Catafat el 1986, moto que també utilitzar a Montjuic
Però a Fernando Prous l’estirava la natació i, després d’un respir, el 2003 torna a la competició de natació, a la categoria Master, aconseguint diverses medalles d’or, argent i bronze als campionats de Catalunya i d’Espanya en les modalitats de papallons i estils, fins al 2012.

imatge

imatge