Pàginesdivendres, 5 de febrer del 2016

Motos Montpeó, una marca poc coneguda (BCN 1912-1929 / anys 40)


La marca de motocicletes Montpeó és molt poc coneguda, principalment per la escassetat d’unitats conservades. Pertany a l’època en que a Catalunya van sorgir molts fabricants, ja que era el moment de la expansió d’aquest vehicle de dues rodes i de la motorització del país.

Aquesta unitat que presentem a les imatges, és una de les poques que s’han recuperat i que s’ha restaurant perfectament. Com a curiositat, la moto encara conserva un banderí, enganxat al manillar, com a constància d'haver participat a la primera edició de la “Vuelta motorista a la província de Tarragona”, una competició de regularitat organitzada per la secció motorista del Club Natació Reus “Ploms”, que es va dur a terme el 17 de maig de 1953.Josep Montpeó va ser un tècnic i forjador del ciclisme espanyol, primer, i posteriorment de la motocicleta.

Cicles Montpeó va ser, a l’inici, un simple muntador de bicicletes, però després va construir als seus propis tallers, on fabricaria les diferents peces la seva bicicleta.

Just començat el segle XX i preveient el futur de la moto, primer va començar com importador d’algunes marques de motocicletes, marques de les que ja era representant de les bicicletes. Després, fent alguns retocs i modificacions a les motos importades, les venia amb el seu nom.
 


Com el negoci li va anar be, es decideix, com havia fet amb les bicicletes, a fabricat-se les seves pròpies motos, per la qual cosa, construeix uns nous tallers, comptant amb la col·laboració d’alguns socis. Montpeó, es va centrar, principalment, en fabricar els xassís, que, a més, venia a altres constructors de motos d’aquella època, 1918.

El 1929 cessaria la fabricació de motocicletes. Després de la guerra, als anys ’40, tornava l’activitat, però la feina es centrava en reacondicionar les motos de la seva marca, destrossades durant la guerra, que tornava a vendre. Aquesta reaparició va durar poc, ja que al començament de la dècada dels ’50 va desaparèixer.


imatge

imatge