Pàginesdissabte, 13 de juny del 2020

«Rocinante», el Ford Customline V8 de 1954 de “La Carrera Panamericana 1993”«Rocinante» és el nom que van posar al Ford Customline de 1954 amb el que Josep Arbós i Santiago Ponce van participar a “La Carrera Panamericana” el 1993. Cotxe que, durant la seva promoció de participar en aquesta dura competició sudamericana, va venir a Salou, per participar als actes de l’estrena de “Motor Star Salou”, el juny de 1993, de la ma del Clàssic Motor Club del Bages i de l’American Car Club de Catalunya, que l’apadrinaven,. A Salou, Josep Arbós va ser el conductor del vehicle i el que surt a les imatges. 


El cotxe

La història particular d'aquest cotxe és ben curiosa. Va ser utilitzat com a vehicle de servei (cotxe de direcció) pels directius de Ford Motor Ibérica, de la fàbrica de l'avinguda Icària de Poble Nou. Una altra de les utilitats és que va ser d'un metge, que el va fer servir per a visitar els seus pacients. També va ser utilitzat per un grup de sis caçadors, que hi carregaven els seus dotze gossos. També es va utilitzar com a cotxe de competició. Servei, que el 1993 va recuperar per participar a "La Carrera Panamericana".

Aquest Ford Customline V8 de 1954 seria l'únic vehicle totalment preparat, equipat i matriculat a Espanya -hi havia inscrits diversos equips espanyols, però amb vehicles mexicans-. El principal objectiu de Josep Arbós i Santiago Ponce amb «Rocinante» era superar els 3.200 quilòmetres del recorregut, sense avaries, així com arribar a la meta de Nuevo Laredo, sans i estalvis. 

El Ford Customline V8 es va preparar a consciència als tallers Diputació de Barcelona en un rècord de tres mesos, tenint en compte que la tasca era partint d'un exemplar gairebé de desballestament però gairebé complet i en estat original. El cotxe es va desmuntar totalment, després es va començar per repassar el xassís i la carrosseria, reforçant els elements que poguessin patir més i se li va incorporar una gàbia de seguretat (barres antibolcada).

Motor, caixa de canvis, suspensions, frens, tot es va repassar i/o canviar per adaptar-lo a la tasca que havia de realitzar, fins a deixar-lo llest per la cursa que seria entre el 22 i 28 d'octubre.La Carrera Panamericana

La Carrera Panamericana és un format de carrera / ral·li vintage competitiu que consta d'un equip de dues persones en cada automòbil: un pilot (pilot) i un copilot (navegador). És l'únic ral·li per carretera en el món amb seccions que permeten una velocitat il·limitada, en la qual el camí està tancat fins que els corredors passen en el seu camí cap a la frontera nord de Mèxic. 

Per conèixer més aquest esdeveniment, explicarem que tot ho va començar en 1950 el govern mexicà, que va convidar als conductors internacionals de competició i als fabricants d'automòbils a venir i competir en la carretera Panamericana recentment pavimentada a través de Mèxic continental. Va ser un gran èxit i va atreure molta atenció, fins a l'última carrera en 1954. La segona època va ser entre 1955 i 1965, i aquesta tercera va començar el 1980.

El logo de la Carrera Panamericana és un "esperit" relacionat amb la història d'aquesta aventura inusual. Les variades actuacions antigues nacionals i estrangeres de 1950-1954 i 1955-1965 i les seves tripulacions i pilots mostren aquest esperit. A més, inesperat va ser la resposta entusiasta dels mexicans de com rebien els participants a cada pas en les localitats. I els milers que els animaven en les principals ciutats tots els matins en la línia de sortida i totes les tardes al final en la següent ciutat.


“Motor Star Salou”

Després de l’experiència del Patronat Municipal Turisme de Salou obtinguda el 1992 amb la col·laboració amb el Ral·li de cotxes d’època que va organitzar el seu homònim de Tarragona, per a 1993, i coincidint amb les Nits Daurades, va voler organitzar un esdeveniment important amb els cotxes d’època com atractiu. Va ser quan va néixer el “Motor Star Salou”, tota una gran manifestació al voltant del cotxe d’època, que va comptar amb un gran nombre dels vehicles antics de més notorietat, compaginant dues opcions per als participants. Un pack turístic de cinc dies amb visites turístiques, degustacions i participació a “Motor Star Salou” i un altra pack de dissabte i diumenge per participar als actes propis de “Motor Star Salou”.

En aquesta primera edició del “Motor Star Salou” hi van prendre part quaranta vehicles d’època, vuit dels quals havies estat fabricats als anys ’20 del segle passat, però el m és antic va ser un Delage de 1905 vingut de França amb altres dos cotxes no tant antics.


imatge

imatge