Pàginesdijous, 22 de febrer del 2018

SIATA Tarraco, l'antecessor del nou SEAT


Aquests dies ha estat notícia l'elecció del nom del darrer model que fabricarà SEAT. El nom escollit per al nou SUV, per votació popular ha estat el de Tarraco, amb un 35% dels vots rebuts. Era la primera vegada que s'escollia el nom d'un model d'aquesta manera, entre els cinc noms finalistes. Però es dóna el cas que Tarraco no és la primera vegada que s'utilitza per a un model de vehicle, perquè fa 57 anys, SIATA, casualment una fàbrica tarragonina lligada comercialment amb SEAT, també va treure al mercat un turisme coupé de quatre places, el SIATA Tarraco.Era l'estiu de 1961 quan començava la producció en sèrie del nou model de SIATA, el coupé Tarraco, que com altres models de la fàbrica tarragonina, era de fabricació totalment artesanal, seguint les pautes que habitualment s'havien utilitzat en la producció dels anteriors models a la fàbrica SIATA de Tarragona.


Jaume Cabot, explica al seu llibre "SIATA Española, història de la factoria SIATA de Tarragona", publicat el passat mes de novembre, tota la trajectòria de la fàbrica tarragonina, de la que van sortir uns cotxes, entre 1960 i 1971, que van cobrir un buit en el sector automobilístic del moment, entre els quals hi va haver el Tarraco.

Des que havien començat la transformació de vehicles, primer i la producció de propis, tenien la intenció de fet un "coupé". Els treballs de carrosseria pel primer prototip finalitzaven la primavera del 1961. Després vindria la resta del cotxe per poder-lo presentar a la "Feria Internacional de Muestras de Barcelona" el juny d'aquell any.

Estant del Club SIATA de Tarragona a Auto Retro Barcelona

Aquest primer prototip de Coupé Tarraco, aprofitava el bastidor del Seat 600, sobre el que s'hi havia muntat la carrosseria acabada de fer i un motor de 750 cc. El 1963, explica Cabot al seu llibre, que van plantejar-se fer una renovació de línia a la carrosseria del Tarraco, per la qual cosa el dissenyador aeronàutic valencià Francesc Cases va presentar diferents propostes. Una de les propostes va agradar i Cases, fins i tot va fer una maqueta a escala 1:5 amb polièster i fusta, però que al final no va prosperar per motius econòmics.


De tota manera, alguns canvis si que se li van fer al Tarraco, com modificar l'aparença del capó de davant, que aleshores passaria a ser de fibra de vidre i sense les motllures centrals i alguns retocs a l'interior, com el canvi del quadre d'instrument per un de nou disseny.

Un dels turismes SIATA coupé Tarraco recuperat per restaurar

Per a la Fira Oficial de Mostres de Barcelona de 1965, SIATA va exposar, entre altres vehicles, dos Tarraco. Un amb el motor bàsic (del Seat 600D) de 767 cc i un altre amb la cilindrada augmentada a 850 cc. Aquest any, 1965, la factoria tarragonina va declarar que la producció del model coupé Tarraco havia estat de 320 turismes.


Donat que a poc a poc el mercat automobilístic ampliava l'oferta i varietat de vehicles a preus competitius com els Simca 1000, Seat 850 o Renault 8. El 1967, els responsables de la factoria van considerar deixar de fabricar el Coupé Tarraco, ja que no tenia sentit la seva continuïtat. Al final de la seva trajectòria, SIATA havia fabricat un total de 598 turismes d'aquest model, 475 unitats eren de la versió amb motor de 750 cc i 123 unitats, les que van muntar el motor de 850 cc.
©Josep Mª Pàmies

Consultes: “SIATA ESPAÑOLA – Historia de la factoría SIATA de Tarragona”, Jaume Cabot (2017) i diferents pàgines a internet.
Fotografies: Diari Més, APMC, Facebook Club SIATA i internet
Agraimet a: Eduard Pedrola.


imatge

imatge