Pàginesdimarts, 17 de juliol del 2018

La dificultat de mantenir una tradició


Hi ha tradicions que cada vegada costen més de mantenir, una d'aquestes és la festa de Sant Cristòfol, patró dels conductors, que el Montepío de conductors de Reus i comarca any rere any intenta que no es perdi. Ramon Pàmies, el seu president, em comenta que «entitats com la nostra estan a punt de desaparèixer, ja que han quedat desfasades en el temps i, es podria dir que ja no tenen raó de ser».


Com explicàvem fa uns dies, el Montepío de conductors de Reus (fundat el 21 de juny de 1921) es va fer càrrec de l'organització de les festes de Sant Cristòfol el 1922, segons expliquen Joan Navais i Frederic Samarra al llibre "Automòbils a Reus", i conseqüentment de l'acte de benedicció dels cotxes. En aquella època, 1921, el Montepío va néixer com una societat de socors mutus per protegir i defensar els automobilistes de la ciutat i el seu partit judicial.


Ara, hi ha moltes mútues i companyies d'assegurances que fan aquest servei, a més l'Administració cada vegada els posa més entrebancs per continuar mantenint aquesta entitat.


De tota manera, Ramon Pàmies i la junta que presideix, cada any s'esforcen a mantenir aquesta tradició, que només recorden els que ja tenen una certa edat. Organitzen un esmorzar per als associats, que enguany va reunir unes setanta persones; fan una ofrena al santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia, on hi ha un altar dedicat al sant, i signen al llibre d'entitats del santuari. A la tarda, la brigada municipal munta un entarimat a l'avinguda dels Països Catalans davant la llar "La Pastoreta", on la junta del Montepío posa una figura de Sant Cristòfol i mossèn Estanislau Figuerola beneeix els cotxes que passen, mentre les pubilles de l'entitat ofereixen als conductors un ram d'espígol i una medalla del sant. Ram d'espígol que és recollit manualment per associats de l'entitat, un parell de dies abans de la festa, fet que cal remarcar. Val a dir, també, que enguany van passar prop de dos-cents cotxes, una xifra molt superior a la d'anys anteriors.


La festa finalitzarà el diumenge vinent, dia 22, amb un dinar de germanor, on es lliurarà un obsequi a la sòcia sra. Maria Teresa Ferré Magrané, en reconeixement pels molts anys de permanència al Montepío.


Ara la junta actual només espera poder celebrar el centenari, que seria el juny de 2021, sempre que els ho permeti la legislació vigent.


imatge

imatge