Pàginesdilluns, 18 de novembre del 2019

La festa de l'oli nou "Siurana" reuneix motos i cotxes històrics


Reus, 17 de novembre de 2019
Text i fotografies ©Josep Mª Pàmies M. i Reus Promoció

Un any més, el Grup de Motos Clàssiques de Reus ha col·laborat amb Reus Promoció en els actes de la «Festa de l'oli nou – Fira de la D.O. Siurana», aportant deu cotxes històrics i deu motos clàssiques, que van estar exposades, dissabte al marí, a l'entrada del recinte a la plaça de la Llibertat.Com en cada edició, Domingo Torné, president del Grup de Motos Clàssiques, va preparar una visita a una cooperativa de l'entorn de Reus perquè els participants convidats a l'esdeveniment, poguessin viure de primera mà el procés de les olives.

En aquesta ocasió es va visitar la cooperativa de Castellvell, que la comitiva hi va arribar capa dos quarts d'onze. Prèviament, la concentració dels vehicles s'havia realitzat al final del carrer Cèlia Artiga, a tocar del santuari de la Misericòrdia i el parc del Trenet, lloc habitual de les trobades del grup.


Els prop de cinc quilòmetres que separen de Castellvell es van realitzar acompanyats de la Guàrdia Urbana reusenca fins a l'entrada de la localitat veïna. Una vegada allí, es van aparcar els vehicles al llarg del carrer Mestre Isidre Díez fins davant la Cooperativa Agrícola (el Sindicat) fundada el 1904 i on els esperaven per ensenyar-los la premsa de les olives i el procés fins que surt l'oli i s'envasa.


Els assistents van ser obsequiats amb un petit tast amb unes llesquetes de pa sucades amb l'oli nou. Més d'un dels participants marxava cap a casa amb una botella d'oli de primer raig o filtrat, segons gust.


La tornada va ser senzilla, entrada a Reus per passeig Mata, passeig Prim, plaça del Nen de les Oques, carrer Sant Joan, ravals de Jesús, Martí Folguera, Robuster, Sant Pere, Pallol, carrer dr. Robert i plaça Llibertat, punt final del recorregut urbà i on es celebrava el motiu de la sortida, la «Festa de l'oli nou – Fira de la D.O. Siurana».


Una vegada aparcats cotxes i motos al lloc reservat, tocava esmorzar, el que ofereix la Festa. Josep Mª Cabré, de Reus Promoció, tenia prevista una "línia paral·lela" per recollir els esmorzars els participants dels vehicles i amb els plats a la mà, només calia trobar una taula, amanir la llesca de pa i degustar-la amb la llonganissa. Tot regat amb un porró de ve que hi havia repartit per les taules, a més també hi havia un trocet de coca amb sucre i unes avellanes torrades.


Cap al migdia, un dels responsables de la D.O. Siurana es va acostar al lloc on hi havia els vehicles i es van repartir, junt amb el president i el secretari del Grup de Motos Clàssiques, als participants unes botelletes d'oli, gentilesa de la D.O. Siurana; un setrill, regal del Grup de Motos Clàssiques; i una altra botelleta d'oli obsequi de la Cooperativa de Castellvell.


imatge

imatge